Voor- en nadelen van open source CRM

Open source CRM… het ziet er heel aantrekkelijk uit. Vooral omwille van de prijs (gratis), maar er loeren ook gevaren.

Voordeel van open source CRM
Hét grote voordeel van open source software is dat ze gratis te verkrijgen is. Als een open source software het enthousiasme heeft kunnen aanwakkeren van veel developers, dan kan dit garant staan voor uitgebreide security-testen en veel functionaliteiten en koppelingen. Als u zelf de handen uit de mouwen wil steken en zelf kan programmeren, kunt u verder bouwen op een bestaande CRM-applicatie.

Nadelen van open source CRM-programma’s
Bij problemen of vragen staat u er vaak alleen voor. Het is niet duidelijk wie u moet aanspreken. De ene developer wijdt het probleem aan een module van een andere developer. Of de developer is niet meer actief betrokken bij het open source project. U kunt bovendien niemand verantwoordelijk stellen, want developers werken er in hun vrije tijd aan. Doordat verschillende partijen aan de code werken, kan dit de kwaliteit van de code in het gedrang brengen en kan de doelstelling van het CRM verwateren. Steeds meer functionaliteiten en modules leiden vaak tot overladen interfaces waar enkel techneuten blij van worden.

Waarom wij geen open source kozen
BlueCRM heeft ervoor gekozen om niet als open source CRM beschikbaar te zijn. De code van de software is met andere woorden niet publiek beschikbaar. Dit betekent niet dat uw data opgesloten zit in een zwarte doos. Ten eerste maken we het mogelijk om data uit te wisselen met andere applicaties, zoals ERP of boekhoudsoftware. Ten tweede kunt u bij het beëindigen van het abonnement een export vragen van uw data. Uiteindelijk blijven het uw klanten- en projectgegevens.

Niet gratis, maar u hoeft zich ook niet blauw te betalen
Open source is gratis en de rest is dus onbetaalbaar? Zeker niet. Wij ontwikkelden BlueCRM als een betaalbare CRM-applicatie voor KMO’s: de grote gemene deler van wat zij nodig hebben. Moet de software uitgebreid of gekoppeld worden met andere applicaties, dan kunt u beroep doen op onze developers.


Meer weten over onze online CRM-software? Maak nu een afspraak. We komen graag langs.